Képeken a gyalázat: így néz ki most a Brenner-villa

A telegrafitizett falak között vastagon áll a szemét, törött üvegcserepek mindenfelé – most megmutatjuk, hogyan is néz ki ma a tavaly boldoggá avatott Brenner János egykori szombathelyi szülőháza. Egy műemlékileg és városképileg is jelentős, jobb sorsra érdemes késő-barokk villa, Szombathely belvárosának egyik legjobb fekvésű telkén.

Nincs jobb szó, vérzik a szívünk, akárhányszor csak látjuk ezt a jobb sorsra érdemes, megcsonkított épületet. Szombathely Fő terétől mindössze egy sétányira, a szintén felújításra váró Víztorony és a Gayer park szomszédságában.

Képeken a gyalázat: így néz ki most a Brenner-villa 1
Ajtaja és ablaka tárva-nyitva, bárki besétálhat, aki vállalja a kockázatot, hogy ráomlik az agyonázott mennyezet. Bemerészkedtünk.

Több középiskola is működik a környéken, a közeli padokon is diákok sütkéreznek. Ehhez képest az egész villa mindössze egy szalaggal van körbekerítve, és két tábla figyelmeztet az életveszélyes állapotokra, de tényleg az megy be ide, aki csak akar.

Az Átlátszó.hu-ra készített riportunkban igyekeztünk utánajárni annak, hogyan is lett az egykori patinás szombathelyi belvárosi villából, Brenner János vértanú szülőházából luxuskaszinó, majd elátkozott szellemház.

Képeken a gyalázat: így néz ki most a Brenner-villa 2
Ilyen volt (Forrás: Szombathely régen Facebook-oldal)
Képeken a gyalázat: így néz ki most a Brenner-villa 3
I
Legkorábbi ismert tulajdonosai a Batthyány-család volt, majd a velük rokoni kapcsolatba került Montenuovo-család. (Forrás: Szombathely régen Facebook-oldal)
Képeken a gyalázat: így néz ki most a Brenner-villa 4
A Brenner-família számára Brenner János építész (1847-1908) egy bajorországi sörgyártól vásárolta meg, de a villa őse már 1813-ban is létezett.

Több mint 620 milliós tartozás terheli az épületet – de ki a felelős mindezért?

A tulajdoni lap adatai szerint az ingatlanra tetemes jelzálog van bejegyezve – valószínűleg ez okozta az épület vesztét is.

Kiderítettük, hogy az egykori villa tulajdonosa ma is a Service Immobilien Vagyonkezelő, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. A korlátolt felelősségű társaság két német címmel rendelkező magánszemély tulajdonában áll. A cég 1992.óta van bejegyezve, képviseletre jogosult ügyvezető (vezető tisztségviselő) pedig egy tatabányai személy. A Google térképe szerint a vállalkozás egy négyemeletes társasházba van bejelentve.

Képeken a gyalázat: így néz ki most a Brenner-villa 5
Ilyen ma
Képeken a gyalázat: így néz ki most a Brenner-villa 6

Képeken a gyalázat: így néz ki most a Brenner-villa 7
Csodaszép panoráma nyílik a fotelből a Brenner kertre
Képeken a gyalázat: így néz ki most a Brenner-villa 8
Hátul megtaláljuk az egykori márvány csigalépcsőt, így jutunk fel egészen a szétégett tetőig.

A kft április óta kényszertörlés alatt áll, üzletrészeire végrehajtásokat tábláztak. A villa tulajdoni lapjáról pedig leolvasható, hogy az ingatlant évek óta 600 millió forint összeget meghaladó főkövetelés és ennek járulékai terhelik. (Bővebben, a részleteket ide kattintva megtaláljátok.)

Képeken a gyalázat: így néz ki most a Brenner-villa 9
Tökéletes a panoráma, bent üres üvegek állnak halomban: más is felfedezte a pompás kilátást.
Képeken a gyalázat: így néz ki most a Brenner-villa 10

Miért nem tesz Szombathely semmit?

Bárkit, műemlékest, helytörténészt vagy politikust (legyen ellenzéki vagy kormánypárti) kérdeztünk mindenki “hihetetlenül sajnálja”, ami a Brenner-villával történik, de a város szégyenének tartja az állapotát.

A helyi levéltárból olyan információkat kaptunk, hogy az épület műemlékileg nem védett. Ezt erősítette meg később a szombathelyi önkormányzat is. A településkép védelméről szóló 2017-es önkormányzati rendelet szerint ugyanis a Brenner-villa nem áll országos műemléki védelem alatt, csak helyi egyedi védettség illeti meg.

Képeken a gyalázat: így néz ki most a Brenner-villa 11
Képeken a gyalázat: így néz ki most a Brenner-villa 12

Hogyan lehetne akkor mégis megmenteni?

A cikk folytatásában erre is kerestük a választ, itt találjátok: Gyalázatosan fest Brenner János vértanú szülőháza, a volt szombathelyi kaszinó

 

Leave a Reply